A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області

ДЕНЬ РУМУНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ ТА КОНКУРС ТВОРЧОСТІ М. ЕМІНЕСКУ

Дата: 15.01.2024 16:52
Кількість переглядів: 23

Кожен народ має одного поета, який його уособлює, вбираючи в себе його почуття, помисли, сподівання. Ми добре знаємо, що  в італійців – Данте, у поляків – Адам Міцкевич, у німців – Йоганн Вольфганг Гете, в англійців – Вільям Шекспір, у грузинів – Шота Руставелі, у французів – Віктор Гюго, в американців – Уолт Уїтмен. У нас таким поетом є Тарас Григорович Шевченко, перший український поет, що набув світової слави. У румунського народу є Міхай Емінеску (15 січня 1850 – 15 червня 1889) – румунський національний поет, найвизначніший поет румунської класичної літератури, один із найбільших поетів світу, «останній представник європейського романтизму», хоча завдяки своїй глибині його поезія виходить поза традиційні межі романтичного напрямку в світовій літературі. У його ліричних творах відображаються народна психологія румунів, їхні предвічні традиції і звичаї, починаючи з античності й «легендарних віків», менталітет його власного народу у тісному зв’язку з філософськими роздумами про долю людства, національну і світову історію.

Творчий геній цього великого письменника, біологічне існування якого тривало лише 39 років (як і майже всі великі романтики, Емінеску помер надзвичайно молодим), поетична творчість якого завершилася в 33 роки, у 1883 році, коли побачило світ перше і єдине прижиттєве видання поезій Емінеску з передмовою Тіту Майореску, залишив, проте, майбутнім поколінням справжню скарбницю поезій, що відзначаються надзвичайною музичністю та незрівнянною гармонією, експресією цілої історичної епохи думок і сподівань щодо посилення національного характеру румунської літератури.

Сьогодні в Солотвинський школі мистецтв  до Дня народження М. Емінеску та до Дня румунської національної культури  був проведений конкурс в 2-ох номінаціях, а саме пісня та вірш з творчості румунського національного поета. Захід був організований Консульством Румунії в Солотвино у співпраці з Солотвинською селищною радою, управлінням освіти, молоді та спорту та відділом культури. На заході були присутні вельмишановні гості з Румунії, представники Солотвинської селищної ради, викладачі та директори загально-середньої та дошкільної освіти Солотвинської ТГ, директори громадських організацій. Від імені Консульства Румунії в Солотвино учасники цього заходу були нагороджені грамотами, подяками та подарунками.

 


 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу